(Close) Single family house in Aguadulce, Almería. Spain

Single family house in Aguadulce, Almería. Spain

Location: C/Naranjo, 306. Urbanización Aguadulce, Roquetas de Mar, Almería

Date of project: 2017

Design team: Juan Pedro Alías Hernández (co-author of the project), José Luis Zabala de Lope, Álvaro Zabala de Lope (3D visualization), José Antonio Moral Villegas (health and safety project)

Date of construction: 2018-2019

Construction team: Juan Pedro Alías Hernández (co-director of construction), José Antonio Moral Villegas (construction supervisor and health and safety coordinator), Juan Miguel Rodríguez Noguerón (construction manager), Miguel Quiñonero Llamas (construction foreman)

Built area: 978,24 m2

Photographs: Jesús Granada

The site was a plot with great potential due to its location in the seafront and its prominence, but burdened with challenges of topographical, geometric and urban nature. Topographically, the sloped terrain was, as usual, an issue regarding accessibility and bulkiness of the construction. Geometrically the plot is very elongated and narrow, and added to that there was an urban planning regulation that linked the selected recess with the maximum height allowed for the house, which forced even more the linear character of the building. The proportion and location of the dwelling within the plot followed from these premises, giving the minimum possible width to front directly facing the coast, but at the same time taking advantage of the fact that the side façade towards Naranjo Street, even without having such a straight orientation towards the sea, does allow a clear view of it. A game of double directions emerges from this strategy, being particularly evident on the first floor: the circulation area and the master bedroom follow the orientation determined by the shape of the plot, and look directly towards the beach. The master bedroom is shaped as an enormous cantilever that constitutes the most dramatic feature of the composition. The rest of the spaces on this floor seek a biased orientation with respect to the previous one, which turns out to be the strict South, ideal from a climatic point of view. And in this way they manifest themselves as the gills (cantilevered as well) of a sort of shark rushing to return to the sea.

The overhanging volumes of both the main and secondary bedrooms create the much-needed shade over the ground floor, so that the living room and kitchen, with their corresponding outer extensions, are essentially the spaces resulting from raising the bedrooms from the ground.

This play of double directions finds its conclusion in the façade where the main access is located, turning its back to the sea. Here there is a split of volumes containing, on the one hand, the bedroom for the grandchildren of the family (which maintains the dominant direction of the plot) and, on the other hand, the studio of the owner which, while keeping its glazed side in a perfect south orientation, seems to point towards the access to the plot. It runs parallel to the service area on the level below, which is somewhat sunken in the ground, and the ramp leading to the garage. The vehicular access to the plot finds its ideal location in the most distant corner from the coast, in order to prevent the car from disturbing the calm contemplation of the seascape.

The linearity of the building allowed for the easy fit of an indoor swimming pool in the basement, one of the client’s requirements. In order to provide natural light to this space, a parallel triple height was attached to it, visually linking the three levels of the building. It is conceived as an authentic indoor garden, transforming the main circulations within the house into a stroll through the park, a walk in which the undesired view of the neighboring buildings is concealed with a translucent glass checkerboard, a walk that finds it climax and conclusion with the contemplation of the sea in its full extension, or in particular with the suggested view of Cabo de Gata, due to a special window that is rotated to point the location of that singular place.

From a material and constructive point of view there is an absolute dominance of white and glass, along with the search for the greatest possible cleanliness of all details. Outside, only a few elements challenge this logic, like the window that showed us the location of Cabo de Gata, and inside, the only counterpoint is the pavement. The integrated furniture, the paneling that makes doors disappear, the recesses hiding the aluminum window frames are, among others, the strategies that seek the minimum distraction in front of the direct contemplation of the sea, as if that were all that is needed to live in that house.

(Close) Single-family house in Molino de la Hoz, Las Rozas, Madrid. Spain

Single-family house in Molino de la Hoz, Las Rozas, Madrid. Spain

Location: C/Gerifalte, 113. Urbanización Molino de la Hoz, Las Rozas, Madrid

Project: 2013

Architect: Mariano Molina Iniesta

Collaborators: José Luis Zabala de Lope, Enrique Sánchez Vázquez

Quantity surveying and health and safety project: Juan José Herranz Calleja

 

Construction: 2014-2015

Construction chief architect: Mariano Molina Iniesta

Construction supervisor and health and safety coordinator: Juan José Herranz Calleja

Collaborator: José Luis Zabala de Lope

Builder: IE Sodelor (Francisco Hernández, construction manager; Ignacio Bellón, construction foreman). Aluminum framing: Technal (Aluminios San Nicolás). Brick manufacturer: Cerámicas Manuel Torres.

Built area: 459,1 m2

Photographs: Miguel de Guzmán

On a sloping plot with privileged views, we were asked to build a house essentially on one level, in which the kitchen had to be an outstanding element. With these premises, along with the desire to capture, as far as possible, the surrounding open space, the house was organized around two courts: one called the sun patio, oriented towards east and south, where the pool is located, and the shadow patio, facing north, more intimate and informal; the kitchen serves as a connecting element, participating simultaneously from both of them. The pool, transformed into a pond, extends right to its edge and aims to enliven it with a constant play of reflections.

The living area, which occupies the central position of the scheme, opens towards the sun patio and revolves around a huge hanging fireplace, which defines two distinct areas. Surrounded by a skylight and an impluvium shaped roof, at noon the fireplace becomes a large lantern that illuminates the whole central area. Finally, the bedrooms are grouped into two volumes which soar over the lower part of the site and dominate the landscape as watchtowers.

Constructively, rough textures and presence of matter were sought: the dominant materials are a slightly granulated concrete below ground level and masonry of handmade bricks above it. From the street, the latter appears as a substantially continuous skin, punctuated only occasionally by lattices made of the same kind of brick.

(Close) Single-family house in El Bosque Country Club (Waterlily house)

Single-family house in El Bosque Country Club (Waterlily house)

Location: El Bosque Country Club, León, Guanajuato (México)

Project date: 2015-2017

Design team: Enrique Martín-Moreno (co-author of the project), Bibiana Huber (interior design), Luis Eduardo Aparicio Torres (structural consultant)

Date of construction: expected 2020

Construction team: Enrique Martín-Moreno (co-director of construction), Bibiana Huber (interior design), Erika Andrade Cantú (Faktorluz, lighting design), Carlos Ríos (landscape design), Alberto Sánchez (structural consultant), Miguel Vega (contractor)

Built area: 479,60 m2

Photographs: José Luis Zabala de Lope (3D visualization)

The project is located on a narrow plot with very close houses on both sides. The access road runs along the south side of the plot, with little traffic, and the more private and spacious area of the garden is place on the north side, extending into the golf course and a nearby lake. The most unusual requirement of the project was to have a 4-meter-high ground floor, in a not excessively large dwelling. This posed the need to introduce some kind of texture into the ceiling, which would somehow humanize that space. On the other hand, the excessive height of the ground floor meant that, in the first proposals, the external volume was perceived as too imposing, somewhat out of scale with regard to the neighboring buildings. The solution to these two problems came from the dissociation between the ceiling of the ground level and the floor of the first level, as if they were independent elements. Seen from the street, the house has a series of low bodies that house ancillary spaces (garage, wardrobe, toilets, etc.). These volumes have a conventional height, and give a homely outlook to the project. In addition, these secondary spaces surround the main ones, which have the height requested by the client, and whose cover takes the shape of a central void (the main lobby of the house) from which ribbed slabs emerge in the four directions, flying over the entire ground level, including the secondary spaces. In this way, the rooms on the first floor, standing on top of this flying slab, follow a cruciform configuration that seems to levitate on the ground floor, and somehow reminds of the lightness of waterlilies floating on a pond. To reinforce this image, part of the first floor is transformed into a shallow plane of water constituting the closest view of the north-facing bedrooms.

 

The project could therefore be described as a central vertical void from which flying extensions emerge in the four directions, supported by a system of variable-depth reinforced concrete beams. This composition is completed by a series of secondary spaces of a conventional height that envelop the main spaces on the south side. The dialogue between these two types of spaces is reinforced by the fact that both will be made of different types of concrete. Finally, a system of steel profiles arranged on the four elevations will act both as an aid to the concrete structure and as a support for the façade glass.

 

From another point of view, despite the regularity of the site, the geometry of the house shows a certain complexity. On the one hand, a slightly rotated pavement strip leads the user from the entrance, through the house, to the swimming pool in the back garden. And on the other, the partition between the living room and the kitchen-dining room is rotated in the opposite direction, transforming the main living space into a funnel that opens up to the back garden, the golf course and the lake further back.

(Close) Nine subsidized row houses for young people.

Nine subsidized row houses for young people.

Location: Calle Victoria, s/n. Las Terreras. Lorca – Murcia, SPAIN
Date of project: Housing: 2004-2006. Urbanization: 2006
Design team: Sergio Carrillo (co-author of the project), Encarni Martínez García
Date of construction: 2006-2009
Construction team: Sergio Carrillo (co-director of construction), Encarni Martínez García and Juan Carlos Pérez Laserna (construction supervisors), Obras y Servicios Técnicos de Levante, S.A. (housing contractor), Silvestre Úbeda Ruiz (urbanization contractor)
Built area: Housing: 1090,91 m2. Urbanization: 1422,61 m2
Photographs: Mariano Molina

The project is located at a small village in the North area of the municipality of Lorca (Murcia), inhabited by some 150 people, and belongs to a plan developed by the city council to promote the permanence of young people at their hometowns. Designing a project with this purpose made us think, in the first place, about the idea of belonging to a roughly defined group- in this particular case the young people from Las Terreras- but expressing, in the second place, the individuality of each of its members.

 

The site was placed at the edge of the village, and basically consisted of a strip of land, 18-meter wide and 60-meter long, running from North to South, surrounded on its long sides by a new street, to the East, and a public garden, to the West.

 

The urban code explicitly forbade the design of recessed facades and therefore, instead of placing the private open space of each house at its front and rear facades, which is the usual arrangement, we decided to make it parallel to each house. By doing so, the plot became divided into a series of transverse strips, alternatively open and built. And the whole design shows on its long sides a constant rhythm that emphasizes the idea of unity, of belonging to a group.

 

The open strip of each house is only occupied by the living-room, which is covered by a volume whose appearance is clearly distinct to that of the ground level. If the latter is strictly ordered, rough and massive, the former shows a smoother texture, with changing colors and locations. This upper volume is responsible for expressing the singularity of each house.

 

The living-room is conceived as a transparent space with a twofold orientation, open first to each private patio, and second to the street and the garden. The goal was to blur the limits between public and private space, in such a way that the parents will be able to see their children playing in the garden while in the house; and the daily activity of each house will get beyond its limits, fostering some degree of interaction between neighbors.

From the environmental point of view, Las Terreras is located in the South-East of Spain, and obviously the most pressing issue is the heat in summer. But at the same time, winters are not as benign as one may expect. Being close to the mountains of Sierra del Cambrón, at an altitude of 700 meters, snow is not an infrequent event there. We thus sought a constructive system which provided good thermal insulation, high thermal inertia and as few thermal bridges as possible. We decided then to make all facades of a single layer of 29 cm-thick thermal-clay blocks. Its thermal transmittance, and the delay and damping of the thermal wave, are similar to those of an insulated cavity-wall, but the risk of interstitial condensations is avoided. On the other hand, the use of special elements for creating window lintels and cladding the perimeter of slabs removes almost any thermal bridge. All the outer envelope of the house is made of the same material, which in turn makes easier the execution of a continuous coating.

Each house includes an opaque wall facing South designed as a heat reservoir, to be exchanged with the interior space in a gradual and delayed fashion, with the purpose of homogenizing day and night temperatures around a comfortable average value during most part of the year.

In order to secure thermal comfort, ventilations have also been carefully designed. Cross ventilation has been made possible in most areas, due to the placement of openings on opposite facades, along with a narrow courtyard that runs parallel to the staircase. This courtyard, called “secret garden”, is a shaded space with vegetation whose purpose is to freshen the interior space in summer by a process of evaporative cooling; in other words, it is a reinterpretation of the traditional patio from the Mediterranean architecture.

The wall of thermal-clay blocks is also a load-bearing element. In this sense, its thickness is determined by the Spanish seismic code, as well as the addition of vertical and horizontal reinforcement. The code also imposes several requirements concerning the arrangement of openings, which influenced the appearance of both interior and exterior facades. In seismic areas, the use of a suspended slab for the ground level is problematic, since it creates short panels of masonry below, which will be subjected to high shear forces in the event of an earthquake. In order to avoid this situation, this slab has been made independent from the walls, through the use of non-removable plastic forms that directly rest on the ground.

Finally, regarding the creation of a new street on the Eastern side of the project, the low intensity of traffic, and the desire to make it an extension of the houses, led us to widen the sidewalk, to level it with the roadway and to add greenery, in search again of some interaction between the dwellers of the complex. It was intended to be a space to wander, to chat and to stay.

(Close) Single-family house in paraje de Altobordo

Single-family house in paraje de Altobordo

Location: Paraje de Altobordo, Purias, Lorca (Murcia)

Project date: 2006-2007

Design team: Sergio Carrillo (co-author of the project)

Date of construction: 2008-2009

Construction team: Sergio Carrillo (co-director of construction), José Barnabé Cortijos (construction supervisor), Construcciones Juan Mora S.L. (contractor)

Built area: 299,42 m2

Photographs: Mariano Molina

A couple that had just moved to Lorca decided to build a house in the countryside as their permanent residence. We met them through another client with whom we did not have a good relationship, so the first meetings were not easy. They did not like our first schemes and we were not confident about accomplishing what they demanded. However, some of their requirements were appealing for us: a house with no doors (at least at first glance), a fluid space, visual continuity throughout the different interior spaces, and between them and the surroundings, and a covered patio from which they could see the stars.

The husband, trained as a painter, drew some sketches that differed a lot from the image we had in mind, but somehow recalled some features of Coderch’s houses. From this point of shared interest we started developing the final solution. The bedroom area became then easy to solve, and our struggle focused on creating the richest sequences and transitions in the fewest built area.

In the living and service spaces, we emphasized the idea of spatial continuity (an endless space), up to the point where all of them became just one space. The use of pergolas at the terrace and the carport also strengthen the continuity between the inside and the outside. The project is therefore the combination of a centralized bedroom area around a covered courtyard and a linear sequence of spaces open to the landscape in all directions.

The bioclimatic devices in the house are quite simple, closer to popular architecture’s rationality than to a high-tech approach. South-east orientation and cross ventilation enable a good performance of the house in summer, which is actually the hardest season regarding weather conditions. The veranda gives shade in summer but allows the sunlight into the house in winter. The covered patio and the skylight’s ventilation system help to control the temperature and the humidity inside the house. In addition, the roof hides a space for solar panels, which supply almost all the hot water demanded by the house throughout the year.

During the building process, financial problems forced us to simplify the solutions proposed in the project, but we do not think that it affected the building; on the contrary, its spatial and volumetric power somehow increased by reducing the number of materials and details.

MMA is an architectural office located in Madrid that provides architectural design services at all scales and consultancy in the conception and calculation of building structures since 2002.
Loading

Cookies Policy

Aviso de cookies: Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrar a los usuarios publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si se continúa navegando, consideramos que se acepta su uso. Es posible obtener más información aquí.